Hoppa till innehållet

Arbetsgrupp inom folkpartiet lägger fram nytt förslag på integrationspolitiskt program

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Arbetsgrupp inom folkpartiet lägger fram nytt förslag på integrationspolitiskt program[redigera]

2 mars 2005

Stockholm – Inför Folkpartiets landsmöte senare i år lade en arbetsgrupp ledd av Mauricio Rojas fram ett förslag på nytt integrationspolitiskt program. Programmet kritiserar socialdemokraternas integrationspolitik och lägger fram 25 punkter som folkpartiet hoppas skall öka integrationen och jämlikheten och minska arbetslösheten bland invandrare.

En av punkterna är en skärpning av reglerna för utvisning av utländska medborgare som begår brott i Sverige. Denna kontroversiella punkt har blivit brett kritiserad, och justitieminister Thomas Bodström hävdar att "Folkpartiet försöker flörta med de främlingsfientliga", ett uttalande som Mauricio Rojas har betecknat som "absurt" och "ett häpnadsväckande påstående som sätter ett nytt lågvattenmärke i integrationsdebatten".

Programmet rör inte flyktingpolitiken, och man föreslår alltså ingen ändring av den politik som fick så mycket uppmärksammhet i förra valet, då man föreslog ökat mottagande av flyktingar, ökad arbetskraftinvandring och språkkrav för medborgarskap.


Källa[redigera]