Argentina utlämnar bosnien-serbisk krigsförbrytare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Bosnien-Hercegovina
Bosnien-Hercegovina

21 februari 2006

Buenos Aires – Argentina har utlämnat en misstänkt bosnien-serbisk krigsförbrytare till krigsförbrytartribunalen i Haag. Mannen som ansvarat för flera massmord och fall av tortyr har varit på flykt i mer än fem år, uppger BBC.

Milan Lukic greps i Buenos Aires i augusti förra året och transporteras nu till krigsförbrytartribunalen i Haag.

I Serbien är Lukic dömd till 20 års fängelse i sin frånvaro för krigsförbrytelser och FN:s tribunal i Haag har åtalat honom för samma brott.

Lukic sägs ha lett en paramilitärgrupp som tillsammans med polis och militär 1992 gjorde sig skyldig till grova övergrepp mot bosnien-muslimer bland annat i staden Višegrad nära den serbiska gränsen.

I åtalet mot honom beskrivs två händelser samma år där Lukic ledde en grupp som mördade 140 människor genom att spärra in dem i byggnader som sattes i brand.

Enligt rättegångarna mot honom i Belgrad ska Lukic samma år ha kidnappat 16 muslimer som färdades i en buss för att sedan tortera och mörda dem.

Han betraktas även som ansvarig för den allvarligaste krigsförbrytelsen som ägde rum på serbisk mark – kidnappning som ägde rum i Sjeverin (Priboj (Прибој)) då många människor torterades, mördades och kastades i en flod.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]


Referenser[redigera]