Attack mot militärförläggning i Elfenbenskusten

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Elfensbenskusten
Elfensbenskusten

3 januari 2006

Abidjan – Beväpnade män attackerade en arméförläggning i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan under måndagen. Tio människor dog i den efterföljande eldstriden, uppger The Guardian.

Enligt en militärtalesman slog regeringssoldater tillbaka anfallet, han dementerade också alla rykten om att det skulle vara frågan om ett myteri. Av de omkomna ska sju vara angripare och tre regeringssoldater. Tolv av angriparna ska ha arresterats men inga uppgifter fanns om vem som låg bakom attacken.

I början av december attackerades en annan militäranläggning på liknande vis.

Sedan en misslyckad militärkupp 2002 har Elfenbenskusten varit splittrat mellan det regeringskontrollerade södra delarna och rebellerna i norr. I oktober förra året ställde landets president in ett val in på grund av våldet. Senare accepterade FN och AU ett års förlängning av hans mandatperiod något som rebellerna aldrig accepterat. I förra veckan inledde en samlingsregering det mödosamma arbetet med förbereda landet för ett val senare i år.

I Elfenbenskusten finns omkring 10 000 fredsbevarande soldater från Frankrike och andra FN-länder. Landet är en av världens största kakaoproducenter.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]