Hoppa till innehållet

Australien kvar i Irak minst till i maj

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

9 december 2005

Canberra – Australiens premiärminister John Howard sa på fredagen att de australiensiska trupper som skyddar omkring 600 japanska militäringenjörer i Irak kommer att stanna där åtminstone till i maj. Uttalandet kommer sedan Japan förlängt sitt åtagande i Irak med minst ett år och Howard flaggade för en ytterligare förlängning.

Australien har drygt 1 300 man placerade i Mellanöstern varav 450 i södra Irak där de skyddar de japanska trupperna, vilket gör landet till ett av USA:s närmaste allierade. Den japansk-australiensiska truppnärvaron i Irak kommer att diskuteras när Howard möter sin japanske kollega i Malaysia nästa vecka.

De USA-ledda och irakiska trupperna försöker motverka uppror i Irak som syftar till att destabilisera den nuvarande irakiska regeringen. Genom upprepade attacker mot trupperna och civila försöker upprorsmakarna tvinga de utländska trupperna ut ur landet.

Enligt opinionundersökningar vill en majoritet av australiensarna att landet ska dra tillbaka sina trupp i Irak inom ett år. I oppositionen har man kritiserat den federala regeringen och föreslagit att landet istället borde bekämpa terrorism i stt närområde. Howard avfärdar kritiken och säger att han inte tänker dra tillbaka trupper i ett läge där Irak inte kan garantera sina medborgares säkerhet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]