Australiska knarksmugglare dömda till döden i Indonesien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Indonesien
Indonesien

14 februari 2006

Bali – Ledarna för det gäng på nio personer, kallade "Bali Nine", som försökt smuggla 8,3 kilo heroin från Bali till Australien dömdes idag till döden i en domstol i Denpasar. Andrew Chan fick beskedet via en tolk vid fyratiden lokal tid och Myuran Sukumaran dömdes en timme senare.

I Australien har den federala polisen kritiserats för att ha tillåtit Bali Nine att resa till Indonesien när risken var känd att de skulle dömmas till döden. Igår dömdes två andra knarksmugglare, Renae Lawrence och Scott Rush, till livstids fängelse.

Åklagaren krävde dödstraff för båda ligaledarna — Chan, som ska ha planerat brottet, och Myuran, som genomfört det. Chan har sagt att han återfunnit sin kristna tro och bad för ett gudomligt ingripande innan han fick domen i sin hand. Utanför domstolen demonstrerade indonesier och skanderade "Döden! Döden!".

I trängseln bland de journalister föll Chan och Sukurmaran kastade en vattenflaska efter journalisterna.

Donald Rothwell, professor i internationell lag vid universitet i Sydney, sa att till skillnad från många andra länder som Signapore kommer det förmodligen inte att dröja särskilt länge innan de två avrättas.

"I det indonesiska rättssystemet verkställs en dödsdom ofta väldigt snabbt", sa Rothwell, "Till skillnad från situationen för Van Nguyen i Signapore där överklagande och nådeansökningar gjorde att verkställandet drog ut på tiden, kommer detta nog inte att ske på Bali".

Australiens utrikesminister Alexander Downer sa inför parlamentet att han begärt hos den indonesiska regeringen att dödsdomen inte ska verkställas. "Den 18 decemeber förra året skrev jag till den indonesiske justitiekanslern och påminde honom att den australiensiska regeringen var emot dödsstraff och att vi inte, i fallet med Bali Nine, ville se australiensiska medborgare dömda till döden", sa Downer.

Om Bali Nine avrättas kommer de att arkebuseras.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]