Hoppa till innehållet

Blair-Chirac avgör i hårda budgetförhandlingar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

16 december 2005 EU:s budgetförhandlingar i Bryssel blir en hård kamp mellan Storbritanniens premiärminister Tony Blair och Frankrikes president Jacques Chirac. "Handlingsutrymmet är verkligen mycket begränsat", sa den brittiske ledaren i en kommentar.

Inför förhandlingarna har Frankrike och Polen gått samman för att blockera alla revideringar av EU:s jordbrukspolitik. Samtidigt fortsättter Chirac att kräva att Storbritannien ytterligare ska minska sin rabatt på EU-avgiften.

Förhandlingarna handlar om budgetperioden 2007-2013 och ett nytt sammanbrott i samtalen skulle ytterligare sänka unionens redan skamfilade anseende, skriver Dagens Nyheter. Tidningen skriver också att Sveriges invånare tillsammans med Tysklands kommer att förbli de största nettobetalarna. Brittiska BBC konstaterar att man visserligen har till i mars på sig att fixa till detaljerna i en uppgörelse men att man redan misslyckats med författningen och att om man nu inte kan komma överens om en budget kommer man förmodligen inte att kunna enas om någonting alls.

Många medlemsländer har varit mycket kritiska till den brittiska budgeten som innebär att budgeten ökar samtidigt som Storbritannien inte själv accepterar en större sänkning av sin rabatt. Storbritannien vägrar gå med på det så länge Frankrike inte vill diskutera en jordbruksreform. BBC uppger att man från brittisk sida inte kommer att lägga fram en ny budgetplan om inte samtalen går i lås. Bilaterala samtal kommer förhoppningsvis att bana väg för ett nytt förslag, hoppas man.

Tidigare artiklar

[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]