Hoppa till innehållet

Bombattentat i sydvästra Iran, 6 döda, 40 skadade

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Iran
Iran
Lägeskarta för Khuzestan i Iran

24 januari 2006

Iran – Två bomber utanför en bank och en regeringsbyggnad i staden Ahvaz i sudvästra Iran dödade minst sex och skadade 40 enligt polisuppgifter.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad skulle ha hållit ett tal vid ett religiöst center i närheten, men mötet ställdes på grund av dåligt väder. Presidenten själv sa i ett uttalande att han inte trodde att det fanns en koppling mellan bomberna och hans besök eftersom flera liknande attentat inträffat tidigare.

Enligt tidiga uppgifter var bomberna så kallade "percussions bombs" (?) som ger en kraftig smäll men åstakommer liten skada.

Ingen har tagit på sig skulden för attentaten men arabiska separatister minstänks ligga bakom dåden. En iransk parlamentsledamot anklagade utländska nätverk med rötter i Storbritannien för att ligga bakom attentaten och stödja de "kontrarevolutionära elementen".

I provinsen Khuzestan bor omkring två miljoner etniska araber i ett Iran som annars domineras av en persisk majoritet. Provinsen har under det senaste året drabbats av en mängd oroligheter. Förra året detonerade två sprängladdningar och i november utbröt protester sedan arabiska grupper anklagat den iranska regeringen för att planera en persisk inflyttningsvåg för att minska det arabsika inflytandet i den oljerika provinsen.

Från officiellt iransk håll anklagar man Storbritannien, som har trupper stationerade i södra Irak, för att ligga bakom attackerna, något som förnekas från brittiskt håll.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer

[redigera]

Referenser

[redigera]