Hoppa till innehållet

Bomber i Nepal sedan rebeller avbrutit vapenvila

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

4 januari 2006

Nepal – Några timmar efter att de maoistiska rebellerna i Nepal avbrutit den fyra månader lång vapenvilan detonerade flera explosioner runt om i Nepal.

Två explosioner detonerade i turiststaden Pokhara 200 kilometer väster om huvudstaden Katmandu. Inga rapporter om skadade har inkommit.

I ett uttalande beklagade FN att parterna i konflikten inte lyckas förlänga vapenvilan och lyssna till uppmaningar från både det nepalesiska folket och det internationella samfundet.

Nepals kung, som under kontroversiella former gav sig själv absolut makt i landet i februari förra året, har sagt att det inte går att lita på rebellerna. Han har heller inte respekterat överenskommelser med maoisterna. Rebellerna hävdar å sin sida att regeringstrupperna provocerat fram ett slut på vapenvilan.

I nepalesisk media förekommer uppgifter om att rebellerna, som kontrollerar stora områden på landsbygden, håller på att förbereda en attack mot huvudstaden.

Konflikten i Nepal har pågått i omkring tio år och kostat mer än 12 500 människoliv.

Nepals kung har utlyst ett val till den 8 februari men gerillan har redan deklarerat att man kommer förhindra valet och Nepals sju största partier har meddelat att man bojkottar valet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]