Bomber i Nepal sedan rebeller avbrutit vapenvila

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

4 januari 2006

Nepal – Några timmar efter att de maoistiska rebellerna i Nepal abrutit den fyra månader lång vapenvilan detonerade flera explosioner runt om i Nepal.

Två explosioner detonerade i turiststaden Pokhara 200 kilometer väster om huvudstaden Katmandu. Inga rapporter om skadade har inkommit.

I ett uttalande beklagade FN att parterna i konflikten inte lyckas förlänga vapenvilan och lyssna till uppmaningar från både det nepalesiska folket och det internationella samfundet.

Nepals kung, som under kontroversiella former gav sig själv absolut makt i landet i februari förra året, har sagt att det inte går att lita på rebellerna. Han har heller inte respekterat överenskommelser med maoisterna. Rebellerna hävdar å sin sida att regeringstrupperna provocerat fram ett slut på vapenvilan.

I nepalesisk media förekommer uppgifter om att rebellerna, som kontrollerar stora områden på landsbyggden, håller på att förbereda en attack mot huvudstaden.

Konflikten i Nepal har pågått i omkring tio år och kostat mer än 12 500 människoliv.

Nepals kung har utlyst ett val till den 8 februari men gerillan har redan deklarerat att man kommer förhindra valet och Nepals sju största partier har meddelat att man bojkottar valet.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]