Hoppa till innehållet

Borgerlig allians långt från misstroende

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 december 2005

Stockholm – De borgerliga har beslutat att avvakta med en misstroendevotering mot statminister Göran Persson och den socialdemokratiska regeringen till dess Konstitiutionsutskottets utredning blir i början av nästa år. Det uppger Dagens Nyheter på tisdagskvällen. Miljöpartiet delar denna inställning, men dess riksdagsgrupp är oenig då somliga stödjer misstroendeförklaring före jul.

De borgerliga partierna hoppas att KU:s granskning ska ge den majoritet i Riksdagen på 175 ledamöter som behövs i en omröstning. Däremot hoppas man redan tidigare på att kunna vinna en sådan majoritet mot utrikesminister Laila Freivalds och nu hör man sig för bland enskilda ledamöter i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Man uppmanade dem att ta "enskilt ansvar" och visa civilkurage.

Göran Persson å sin sida insisterade på att all kritik skulle riktas mot honom personligen och inte mot enskilda statsråd. Han antydde också att det från borgerligt håll var mest prat och uppmanade dem att gå till handling istället. Både hos miljöpartiet och vänsterpartiet finns dock stöd för en enskild prövning av just Freivalds, men enligt vänsterpartiets gruppledaren Lars Bäckström vill samtliga partimedlemmar avvakta KU:s granskaning. Peter Eriksson antydde under tisdagskvällen att Laila Freivalds själv skulle överväga att avgå.

Enligt Dagens Nyheter har den borgerliga alliansen dock små chanser att få det stöd som behövs och gissar att alliansen kommer att avvakta till efter KU:s förhör.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]