Hoppa till innehållet

Brittisk domstol vill utlämna al-Qaida-misstänkt till Spanien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Spanien
Spanien

15 februari 2006

Spanien – En tunisier som misstänks ha band till en al-Qaida-grupp i Spanien förlorade sin överklagan i Storbritanniens högsta domstol och riskerar nu att utlämnas till Spanien, uppger BBC.

Hedi Ben Youseff Boudhiba misstänks ha tillhört en grupp som försett celler i terrornätverket al-Qaida med pengar och falska handlingar. Bland annat ska den militanta gruppen i hamburg ha försett gruppen som planerade attackerna i USA den 11 september 2001 med falska pass.

Boudhibas advokater har hävdat att den spanska begäran om utlämning var juridiskt bristfällig och dessutom har man hänvisat till läkarutlåtanden som visar att deras klient hade en mental ålder motsvarande en åttaårings.

Advokaterna har också ifrågasatt med vilken rätt Spanien utsträcker sin "orimliga" jurisdiktion när de påstådda brotten ägt rum i Portugal, Storbritannien, USA och Tyskland. Samtliga dessa länder har beslutat att inte väcka åtal mot Boudhiba.

Den brittiske domaren menade dock att kopplingen till Spanien var stark och att Boudhibas sak skulle få en rättvis prövning där honom han utlämnades.

Boudhiba kommer att försöka få sitt ärande prövat i överhuset.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]