Brittisk premiumbetalkanal görs om till fri-tv-kanal

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

8 februari 2006 Det brittiska tv-företaget Channel 4 har bekräftat att deras premiumbetalkanal FilmFour kommer att göras om till en fri-tv-kanal, rapporterar brittisk branschmedia. Tidigare har kanalen enbart kunnat ses av abonnenter som betalat 7 pund extra för kanalen. Förändringen kommer innebära att den tidigare helt reklamfria kanalen kommer att avbryta filmerna för reklam.

Innehållet i den nya kanalen kommer att bestå av filmer av olika slag, både Hollywoodfilm, klassiska filmer, independentfilm och icke-engelskspråkig film. Förändringen kommer att genomföras i juli och då kommer kanalen även lanseras i det brittiska digitala marknätet, Freeview.

FilmFour lanserades 1998 och bestod då av flera kanaler. Efter att ett par av dessa stängts av finns idag tre kanaler: FilmFour (huvudkanalen), FilmFour +1 (samma filmer som FilnFour fast med en timmes fördröjning) samt FilmFour Weekly (som visar samma filmer vid samma tid, varje dag under en vecka). FilmFour Weekly kommer att försvinna vid övergången, men FilmFour +1 kommer fortsatt att sända via satellit, men inte via marknätet.

Channel 4 lät i början av 2005 sin underhållningskanal E4 gå från betal-tv till fri-tv. Spekulationer och rykten om att filmkanalen skulle bli fri-tv har förekommit sedan Channel 4 började hyra ett kanalutrymme i marknätet för 10 miljoner per år i november 2005, men nu ska Channel 4 ha bekräftat uppgifterna.

Referenser[redigera]