Brittiska Channel 4 betalar 10 miljoner pund för kanalplats i det brittiska digital-tv-marknätet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

29 november 2005

Det brittiska statsägda tv-företaget Channel 4 har slutit avtal med företaget National Grid Wireless (NGW) om distribution av en ny tv-kanal i det brittiska digital tv-nätet, enligt ett pressmeddelande från NGW. Kanalplatsen kommer till en början att användas för distribution av kanalen More 4+1, som sänder samma program som Channel 4:s More 4, fast med en timmes fördröjning.

Avtalet föranleddes av budgivningsprocedur där flera tv-företag såsom Viacom, ITV plc, Five, Channel 4 och Disney var med. Budgivningen inleddes på 5,5 miljoner pund. Plattformen Freeview, som utgör en majoritet av det brittiska marknätet, har blivit populär i Storbritannien sedan den lanserade år 2002 och nytt utrymme i den trånga nätet blir på så sätt åtråvärt. Den 10 november rapporterade tidingen Broadcast att budgivningen nått 10 miljoner pund. Vissa källor har sagt att budgivningen uppnått 12 miljoner pund.

Channel 4 sänder redan Channel 4, E4 (underhållning för yngre), E4+1 (samma innehåll som E4, fast med en timmes fördröjning), More 4 (underhållning för äldre) och Quiz Call (ring-in-och-vinn-program) på Freeview. More 4+1 förväntas bytas ut mot en annan kanal i framtiden.

På det brittiska tv-forumet Digital Spy kan man läsa att vissa av forumets skribenter tycker att More 4+1 är slöseri med utrymme och att Channel 4 hyr den nya kanalplatsen för att hålla konkurrensen borta.

Referenser[redigera]