Brittiska investerare ökar sitt intresse för Rumänien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Brittiska investerare ökar sitt intresse för Rumänien[redigera]

1 mars 2005

Bukarest, Rumänien – Antalet brittiska affärsmän som har för avsikt att investera i Rumänien har fördubblats i år jämfört med 2004, vilket antyder att Rumäniens förmåga att attrahera internationellt riskkapital ökar.

Storbritanniens ambassadör i Rumänien, Quinton Quayle, meddelade på en presskonferens arrangerad av den brittisk-rumänska handelskammaren att omkring 20 brittiska företag investerar i Rumänien i år. Han vill dock inte ge ytterligare information.

Brian Davies vid det brittiska företaget Sanders Polyfilms som bedriver verksamhet i Rumänien, sa att företaget inte bara lokas av den inhemska marknaden, den näst största i centrala och östra Europa, utan även såg Rumänien som en bra bas för vidare export i regionen.

Andra faktorer som gör Rumänien attraktivt är skatten på 16% och den i allmänhet engelsktalande arbetskraften. Hitills har brittiska företag investerat 1.3 miljarder dollar i Rumänien. Av den totala summan utländska investeringar på 4.1 miljarder euro stod Österrike, Italien, Tyskland och Frankrike för den största delen.

Relationerna mellan Storbritannien och Rumänien fick sig en rejäl knuff nyligen då landets president Traian Băsescu besökte London. tidigare i år. Under sin valkampanj förra året deklarerade Băsescu sin strävan att skapa en London-Bukarest-Washington-axel. Han betonade därmed Rumäniens goda relationer till de andra två länderna, vilket torde komma väl till pass under detta år då Storbritannien innehar ordförandeskapet i EU under perioden juli-december och Rumänien ansöker om medlemskap i unionen, något man hoppas uppnå till 2007.

Källor[redigera]