Hoppa till innehållet

Bush: "30 000 irakier har dött"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

13 december 2005 I ett tal i Philadelphia igår gav USA:s president George W. Bush för första gången en siffra på hur många irakier som dött sedan den USA-ledda invasionen av landet inleddes. Omkring 30 000 människor har dött, vilket inluderar både allierade och fiender samt civila. Samtidigt betonade Bush att minst 2 140 amerikanska soldater har stupat i Irak.

Den siffra som presidenten gav stämmer mycket väl överens med uppskattningar som cirkulerat i media. I Vita husets förklarade man efter presidentens tal att presidentens uppskattning just grundade sig på uppgifter i media, snarare än officiell statistik.

Hittills har amerikansk militär varit mycket försiktig med att publicera eller ens diskutera antalet döda i Irak. Detta beror på de negativa effekter den så kallade "body count" fick under Vietnamkriget. I Washington fruktaar man helt enkelt att uppgifterna ska hjälpa motståndarna mot kriget.

I sitt tal sa Bush också att invasionen av Irak för försvarbar även om några massförstörelsevapen aldrig funnits i landet. "Jag tog ett tufft beslut, och med vad jag vet idag skulle jag fatta samma beslut igen", sa Bush, "Att avsätta Saddam Hussein gör den här världen till en bättre plats."

Presidenten beskrev arbetet med att bygga upp nationella styrkor i Irak som framgångsrikt och tillade att 200 000 man nu mobiliserats. Bushs uttalanden om utvecklingen i Irak har fått mycket kritik och beskrivs som ogrundat optimistisk. En undersökning som gjorts av BBC och ABC stöder dock presidenten. Enligt den beskrev 71 procent av folket i Irak sin situation som god och 69 procent trodde att situationen skulle bli bättre.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]