Bush: "Kriget mot Irak rätt men felaktiga fakta"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

14 december 2005

President George Bush har i ett pressuttalande erkänt att kriget mot Irak grundades på felaktig information som hans säkerhetstjänt tillhandahållit. Att avsätta Saddam Hussein var däremot moraliskt rättfärdigt, säger han. Uttalandet kommer kvällen före Irak går till parlamentsaval.

"Det är sant att mycket information som säkerhetstjänsterna gett har varit felaktiga. I egenskap av president är jag ansvarig för beslutet att inta Irak. Jag är också ansvarig för att rätta till det som varit fel genom att reformera vår säkerhetstjänst. Och det gör vi redan. Vi är i Irak idag för att vårt mål alltid varit mer än att avsätta en grym och brutal diktator. Det har varit att lämna Irak som ett fritt och demokratiskt land" sa president Bush. "Om jag vetat då vad jag vet nu, så hade jag ändå gjort samma sak."

Kriget mot Irak motiverades med att Irak hade massförstörelsevapen, samt att Saddam Hussein hade band till Al-Qaida. Detta har visat sig vara oriktigt.

Enligt en undersökning som utförts av USA Today, CNN och Gallup är 59 procent amerikaner missnöjda med hur president Bush hanterat kriget.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]