Hoppa till innehållet

Bush förutspådde minskad amerikansk närvaro i Irak

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 januari 2006

Washington – USA:s president George W. Bush hävdade att USA:s engagemang i Irak nu bär frukt och förutspådde att de irakiska trupperna kommer att stärka sin kontroll över landet under 2006 vilket kommer att möjliggöra att den amerikanska närvaron där minskar, uppger CNN.

Presidenten hävdade också att de som bekämpar friheten i Irak blir allt mer marginaliserade. Han sa också att det var en framgång att Irak nu disponerar 125 stridsbataljoner och att 50 av dessa var elittrupper. Han sa också att militära bedömare sagt att USA nu kan minska sin truppnärvaro i Irak med 7 000 man till 138 000 man.

Enligt militära rapporter i september var endast en irakisk bataljon kapabel att utföra militära operationer utan amerikanskt stöd. Bush sa att amerikanska trupper nu i större omfattning kommer att träna irakiska militära styrkor och poliser.

Tidigare avslöjanden om att fångar torterades i irakiska fängelser kommenterade Bush med "bekymmersamt" och "oacceptabelt". Ledande irakiska politiker har tidigare försvarat handlingarna och sagt "ingen blev halshuggen eller dödad".

Senatens minoritetsledare Harry Reid sa i en kommentar att han välkomnade presidentens nya uppriktighet vad gäller tidigare misstag i Irak, men tillade också att hans uttalande överlag förblev de samma.

Afghanistan

Om situationen i Afghanistan sa Bush att utveckling kommit långt sedan talibanerna satt vid makten och Bush pekade bland annat på valet av president Hamid Karzai och det nybildade parlamentet.

Presidenten sa också att det i Afghanistan nu finns 55 000 poliser som arbetar tillsammans med koalitionens trupper och NATO kommer att utöka sin närvaro i Afghanistan från 9 000 man till 15 000 man.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]