Hoppa till innehållet

Bush mötte Putin i Slovakien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

24 februari 2005

Bratislava – USA:s president George W Bush möter sin ryske kollega Vladimir Putin i Slovakien huvudstad. Bush förväntas försöka övertala Putin att försvara demokratin i Ryssland, efter den senaste tidens centraliseringar och inskränkningar på pressfriheten i landet.

Bush sa att han under sin resa i Europa träffat kollegor som uttryckt sin oro för utvecklingen i Ryssland. Han passade också på att säga att han fortfarande betraktar Putin som en vän, trots problemen med demokrati och motståndet mot kriget i Irak. Putin hävdade dock att demokratin måste anpassas efter ryska förhållanden och traditioner och att ryssarna själva skulle ta hand om saken. Ryska medborgare är vana vid "starka tsarer" och att staten har stor betydelse i deras liv. Bush förkastade uttalandet.

Förutom demokratin i Ryssland kommer toppmötet att beröra terrorism - Ryssland stöder länder som Iran och Nordkorea militärt - och begränsningar i spridningen av mindre missilsystem. Toppmötet antas återspegla positionerna som de två ledarna kommer att inta mot varandra under Bush återstående mandatperiod.

Källa

[redigera]