Bush uppmanar Indien skilja på civila och militära kärnprogram

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

23 februari 2006

USA – USA:s president George W Bush uppmanar Indien att ta fram en plan på hur man tydligare ska skilja på sina civila och militär atomprogram, uppger BBC.

Bush kommer att göra ett statsbesök i Indien nästa vecka och vid ett tal inför den amerikanska organisationen Asia Society sa presidenten att hans administration var oroad över indiska försök att motverka insyn i landets kärnprogram.

Bush tillade att arbetet med att skilja de civila och militära kärnprogrammen åt "kommer att ta tid och kommer att kräva tålamod från båda länderna" och att en överenskommelse skulle "stärka banden mellan länderna".

Ett avtal som kommer att ge Indien tillgång till amerikansk atomteknik, inklusive reaktorer, ska godkännas av den amerikanska kongressen. Kritiker menar att det kontroversiella avtalet kommer att ge Indien möjlighet att utveckla nya kärnvapen.

Indiens amerikanska ambassadör har tillbakavisat kritiken och sa att Indiens kärnvapenprogram var en helt inhemsk produkt som inte hade byggts upp med utländsk hjälp eller några dolda överenskommelser med andra länder.

Indien är ett av världens kärnvapenländer med gemensamma gränser till både Kina och Pakistan som också har kärnvapen. Det internationella kärnenergi organet IAEA har krävt att Indien ska tillåta inspektioner vid de indiska kärnkraftverken.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]