CIA:s tortyrflygningar bekräftas av oberoende utredning

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Europa
Europa

24 januari 2006

Strasbourg – Europarådets utredare, Dick Marty, säger i sin delrapport att övertygande bevis finns för att CIA sänt fångar utomlands för att där låta dem utsättas för tortyr, men inga entydiga bevis finns för att CIA haft hemliga fängelser i Europa. Han tillade dock att det var höst osannolikt att europeiska regeringar inte känt till CIA:s verksamhet.

Dick Marty har lett utredningen av anklagelserna att USA skickat fångar till hemliga fängelser i Europa. Utredningen inleddes sedan den amerikanska tidningen Washington Post i november publicerade uppgifter om att CIA hade ett hemligt nätverk av fängelser i Europa. USA regering har varken bekräftat eller förnekat uppgifterna.

Marty sa att CIA gjort hundratals flygningar till ett stort antal europeiska länder och att ländernas regeringar, eller åtminstone deras säkerhetstjänster, måste ha känt till verksamheten. Han poängterade ockå att uppgifterna aldrig förnekats av till exempel USA:s utrikesminister Condoleezza Rice. Fångarna har utsatts för olagliga förhörsmetoder och tortyr samtidigt som det varken fått tillgång till advokat eller fått reda på vilket brott de varit misstänkta för.

Marty anklagade också de europeiska regeringarna, som måste ha känt till fångtransporterna i två eller tre år, för en "chockerande passivitet" och tillade att vissa länder aktivt samarbetat med CIA medan andra bara "tittat åt ett annat håll".

EU-parlamentet tillsatte en kommitté förra veckan som ska utreda anklagelserna mot CIA. Bland annat planerar man att höra högt uppsatta europeiska politiker och säkerhetstjänstemän i Bryssel under våren. Många tvekar dock till att de berörda kommer att infinna sig i Bryssel för att låta sig förhöras.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]