CIA skickar misstänkta utomlands för "tolkning"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

CIA skickar misstänkta utomlands för "tolkning"[redigera]

The Central Intelligence Agency.
The Central Intelligence Agency.

7 mars 2005 Ett hemligt dokument, undertecknat av president Bush, ger CIA tillåtelse att skicka misstänkta utomlands som en del av en "tolkningsprocess".

Möjligheten har använts för att hantera det stora antalet fall som har uppstått efter attackerna den 11 september 2001. Genom dokumentet har tjänstemän haft möjlighet att koncentrera sig på de viktigaste fångarna som USA håller i förvar på olika platser i världen.

Ingen representant för den amerikanska administrationen ville försvara hur policyn använts i något enskilt fall, men Vita husets talesman Dan Bartlett försvarade i amerikansk TV på söndagen de amerikanska anti-terroristlagarna i allmäna ordalag.

En tidigare regeringsmedarbetare hävdade att det omdiskuterade programmet är "fullt legalt" och att CIA "inte gör något kriminellt" i en intervju med New York Times. Han sa också att ledamöter i senatens säkerhetskommittéer haft möjlighet att ta del av programmet och att de hade informerats om dess existens.

Att tillåta att CIA utan insyn kan avgöra vem som får stanna i landet eller skickas vidare till någon annan nation är kontroversiellt. Tidigare har Vita huset och justitiedepartementet tagit del av varje enskilt fall innan de godkänt att fångar skickas utomlands.

Vita huset vägrar kategoriskt att ens medge att "tolknings"-principen ens existerar men påpekar samtidigt att inga fångar utelämnas för att utsättas för tortyr som ett sätt att kringå amerikanska lagar.

Flera personer som New York Times intervjuat har dock sagt sig vara övertygade att den aktuella handlingen tagits fram just för att regeringen ska kunna förneka att tortyr accepteras.

Det australiensiska fallet, då Mamdouh Habib släpptes efter 40 månader i amerikanskt förvar utan åtal, väckte mycket uppmärksamhet i Australien. Habib hävdar att under den tiden då han hölls fängslad i Egypten, något som australienskiska myndigheter var fullt medvetna om, utsattes han för tortyr med elchocker och hölls under vatten.

USA förnekar någon kännedom om att Habib skulle ha utsatts för tortyr i Egypten. Egypten å sin sida vägrar ens bekräfta att Habib befunnit sig i landet.

Sources[redigera]