CIA utelämnar fångar till tortyr

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

7 februari 2005

USA – Enligt uppgifter från före detta amerikanska agenter har Bush-administrationen satt i system att anförtro misstänkta terrorister till länder där de löper stor risk att utsättas för tortyr, rapporterar New Yorker.

Överlämnande av detta slag har skett till länder som Egypten, Marocko, Syrien och Jordanien. Flygplanet som använts, av typen Gulfstream 5, har bytt registreringsnummer vid flera tillfällen och har enligt vittnesmål identifierat sig på kommunikationsradio som "särskilda förpassningsstyrkan". Flygplanet beviljas uppenbarligen landningstillstånd på amerikanska flygbaser.

Enligt artikeln i New Yorker med rubriken "Outsourcing Torture" har omkring 150 personer i Europa, Afrika, Asien och Mellanöstern på detta sätt utlämnats sedan 2001 i strid med gällande amerikansk lagstiftning. Enligt en amerikansk folkrättsexpert har Bush-administrationen genom att åsidosätta de misstänktas rättigheter, bl.a. genom att förvägra dem juridiska ombud, försatt chansen att dessa personer ska kunna ställas inför rätta i sina hemländer.

Källa[redigera]