Hoppa till innehållet

Centrala Göteborg avspärrat p.g.a. mina

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Vy över Göteborg från Älvsborgsbron
Bakgrundsfakta
Mina Äldre minor är av typen flytminor. Dessa förankras på havsbotten med en kätting eller en vajer och ställs in så att minan flyter upp på lämpligt djup. Denna typ av minor har ofta ett metallhölje och kännetecknas av att de har "horn". Hornet består oftast av bly och omsluter en glasampull med elektrolyt. När ett fartyg går på minan krossas glasampullen och kortsluter en krets, och minan detonerar. Dessa så kallade kontaktminor detonerar när de blir påkörda. Minan är konstruerad så att den automatisk desarmeras om ankarkättingen går av, och minan flyter upp till ytan.
Fakta från Wikipedia

8 december 2005

Göteborg – Trafikkaos hotar centrala Göteborg under morgonen sedan en fiskebåt tagit upp en mina från andra världskriget. Bland annat Majorna, Masthugget och Västerleden har spärrats av. Polisen hoppas att avspärrningen kan hävas tidigast vid åttatiden, uppger TT.

Polsk kontaktmina

Experter från Marinens taktiska kommando ska analysera minan. Dåligt väder har gjort att de tvingas ta bil från Stockholm till Göteborg, vilket ytterligare riskera att försena insatsen. Minan bedömms ha ett splitteravstånd på över en kilometer. I Göteborgs hamn, Sveriges största, består över hälften av handelsvolymen av olja.

Fiskebåten Rödskär fick upp minan utanför Billdal, omkring 20 km söder om Göteborg. Där har man tidigare hittat minor.

Marinens röjare uppger till TT att de kommer att föra minan ut till havs och spränga den där. Dess sprängkraft uppskattas till 150 kilo trotyl.

Tusentals göteborgare fick problem i morgongrusningen och flera färjor kunde inte ta sig in till hamn på grund av avspärrningarna.

Läs mer

[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]