Hoppa till innehållet

Chirac: "Dåligt självförtroende gynnar extremism, bristande jämlikhet ska åtgärdas"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 januari 2006

Paris – Frankrikes president Jacques Chirac uppmanade igår landets regering att lyfta Frankrike ur sitt permanenta tillstånd av självplågeri. Han varnade också för att detta kunde gynna till extremism och populism i valet nästa år, skriver Financial Times.

Chirac utlovade också snabba åtgärder som ska motvverka det fortsatt växande stödet till politiska extremister som Jean-Marie Le Pen. Le Pen vann tillräckligt med stöd under förra presidentvalet för att få vara med i valets andra avgörande omgång.

I sitt traditionella nyårstal betonade Chirac sin strävan att motverka bristande jämlikhet i utbildningen, sexism i politiken och dispyten kring hur frankrikes koloniala historia ska läras ut. Han sa: "Frankrike är att fantastiskt land och vi har all anledning att vara stolta över det. Världen har förändrats omkring oss och vi har många utmaningar framför oss. Vi måste lita mer på oss själva".

Presidentens uttalanden möttes dock av stor skeptism i fransk media och bland politiska opponenter. Tidningen Le Monde skrev på sin löpsedel: "Chirac 2006, kungen är naken". Socialisten François Rebsamen sa i en kommentar att problemet inte var att fransmännen förlorat tron på sig själva utan att de inte längre litade på republikens president.

För Chirac blev 2005 ett år fullt av motgångar. Först pretigeförlusten som nederlaget i folkomörstningen om EU:s konstitution, och sedan tre veckors kravaller runt om i Frankrike. Hans oppinionssiffror har nått bottennivåer och en tid på sjukhus har gjort att hans chanser att ställa upp till omval tycks minimala. Politiska strider tyder på att kampen om vem som ska efterträda honom redan har börjat.

I sitt tal försökte presidenten lyfta fram de få framgångar han kan åberopa under förra året, till exempel att arbetslösheten sjönk från 10,2 procent till 9,6 procent. Han lovade också att den kontroversiella lag som kräver att franska lärare ska betona kolonialismens positiva roll ska skrivas om. Lagen orsakade starka reaktioner i Frankrikes karibiska territorier.

För att bemöta kritiken att landets elitskolor diskruminerar människor med fattig bakgrund uppmanade Chirac landets förberedande skolor att garantera en tredje av platserna till studenter med bidrag. Han utlovade också hårdare tag mot regionala och lokala parlament som diskriminerar kvinnor och uppmanade dessa att anta fler medborgare med invandrarbakgrund.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]