Chirac fördömer ny publicering av Muhammedteckningarna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Frankrike
Frankrike

9 februari 2006

Frankrike – Frankrikes president Jacques Chirac fördömde publiceringen av de kontroversiella karikatyrerna av profeten Muhammed sedan ytterligare en fransk tidning beslutat att publicera dem, uppger BBC News.

Tidningen Charlie Hebdo vann i rätten mot muslimska företrädare som hävdat att publiceringen var avsedd att förolämpa deras religion. Tidningen publicerade samtliga tolv karikatyrer tillsammans med karikatyrer av andra religioner. Enligt egna uppgifter säljs så många lösnummer att man överväger att trycka en ny upplaga.

Presidenten sa att ämnen som kan skada andras övertygelse borde undvikas – i skarp kontrast till uttalanden från Danmarks statsminister som insisterat på att en regering inte ska lägga sig i vad tidningarna publicerar.

Chirac sa också att "det fria ordet måste användas med ansvar"

Fortsatta protester[redigera]

Afghanistan

Samtidigt fortsätter protesterna mot serierna. I Afghanistan dödades ytterligare fyra och ett tjugotal skadades. Afghanistans ledande muslimska råd har uppmanat allmänheten att upphöra med protesterna.

Bangladesh

I Dhaka marscherade hundratals mot den italienska ambassaden men hindrades av polis från att komma i närheten av byggnaden.

Danmark

Hundratals danska webbplatser har fått sidor vandaliserade med pro-islamiska budskap och fördömanden av publiceringen.

Palestina

Omkring 300 palestinier attackerade en internationell observationspostering på Västbanken.

Pakistan

Flera tusen demonstrerade i Pakistan.

Uttalanden[redigera]

Danmark

Anders Fogh Rasmussen återupprepade i ett uttalande till BBC att han inte kunde lägga sig i vad danska tidningar publicerade, men tillade att utvecklingen visar att tryckfriheten måste kombineras med religiös respekt.

USA

USA:s president George W Bush sa att det var alla regeringar plikt att förhindra attacker mot andra länders beskickningar, men han kritiserade också provokationerna som serierna innebar.

USA har annars hållit en låg profil i konflikten, förmodligen för att undvika att späda på anti-amerikanska strömningar runt om i världen.

FN, EU och Islamiska konferensen

I olika uttalanden har FN, EU och Islamiska konferensen uppmanat alla inblandade i konflikten till återhållsamhet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]