Hoppa till innehållet

Colombiansk högermilis lägger ned vapnen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Colombia
Ceremonin ägde rum i provinsen Antioquia i norra Colombia.

13 december 2005

Bogotá – Omkring 2 000 medlemmar av AUC, den paramilitära högermilisen i Colombia, har lämnat in sina vapen i utbyte mot amnesti.

Vid ceremonin i norra Colombia överlämnades förutom tusentals handeldvapen även två stridshelikoptrar och ett antal fordon. Även milisens ledare, kallade "Ernesto Baez" och "Macaco", överlämnade sina vapen. Totalt har 10 000 av milisens 20 000 krigare avväpnats.

Överlämnande innebar ett framsteg för fredsprocessen i landet som AUC avbröt i oktober då de misstänkte att regeringen tänkte utelämna en av deras ledare till USA. Nästa steg i fredsprocessen blir samtal med landets näst största vänstergerilla ELN på Kuba i nästa vecka. ELN har tillsammans med den största vänstergerillan FARC varit inblandade i strider med både regeringstyrkor och högermilisen under det 40 år långa inbördeskriget.

AUC har många brott mot de mänskliga rättigheterna och flera av de brutalaste massmorden i Colombias inbördeskrig på sitt samvete. USA har kallat organisationen en "kokainsmugglande terroristorganisation". Fredsuppgörelsen igår innebär att AUC:s ledare kan komma att inta flera platser i Colombias parlament. Uppgörelsens kritiker har påpekat att högermilisen har samarbetat med regeringsstyrkor och menar att regeringen inte gjort tillräckligt för att försäkra sig om att droghandeln och den kriminella verksamheten upphör.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]