Hoppa till innehållet

Condoleezza Rice hotade Norge

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Norge
Norge

12 januari 2006

Oslo – Då Norges finansminister Kristin Halvorsen gav sitt stöd till en varubojkott av Israel hotade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice med "allvarliga politiska konsekvenser", uppger Svenska Dagbladet.

Kristin Halvorsen sa i en intervju i torsdags i förra veckan att hon personligen bojkottade varor från Israel och att hon uppmanade alla norrmän att göra detsamma. Hon gjorde sitt uttalande utan att känna till den hjärnblödning som drabbat Israels premiärminister Ariel Sharon.

I ett meddelande till Norges ambassad i Washington gjorde USA:s utrikesdepartement tydligt att den häftiga reaktionen kom från högsta ort. Om Halvorsens uttalande återspeglade den norska, rödgröna regeringens utrikespolitik utlovades ett "tuffare klimat" mellan länderna.

Den kraftiga amerikanska reaktionen fick Norges utrikesminister, Jonas Gahr Støre, att snabbt skriva brev till Israels och USA:s utrikesministrar för att rätta till saken. Redan följande dag meddelade man att man tagit emot och förstått utrikesministerns budskap. Halvorsen själv ångrar sina uttalanden.

Den norska regeringen har flera gånger gjort klart att man inte stöder en varubojkott mot Israel, men inom båda regeringspartierna, Sosialistisk Venstreparti och Arbeiderparti, finns stora grupper som är för en bojkott.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]