Hoppa till innehållet

Costaricanskt val utan vinnare efter rösträkning

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Costa Rica
Costa Rica

24 februari 2006

Costa Rica – Trots att den manuella rösträkningen är avklarad efter valet i Costa Rica kan fortfarande ingen officiell vinnare utnämnas sedan vänsterkandidaten Otton Solis anmält påstått valfusk, uppger BBC.

Sedan rösterna räknat har den tidigare presidenten och Nobelpristagaren Oscar Arias en ledning på 1,1 procent före Solis — en ökning från ledningen på 0,5 procent som Arias hade efter det första preliminära resultatet.

Valtjänstemän håller nu på att utreda hundratals anklagelser om valfusk och det är fortfarande osäkert när de är klara med sitt arbete.

Innan valet förutspåddes Arias en lätt seger. Men valet den 5 februari blev ett mycket jämt lopp mellan de två största kandidaterna. Enligt den första preliminära rösträkningen fick Arias 40,5 procent av rösterna mot Solis 40,2 procent — en skillnad på omkring 3 000 röster — samtidigt som en vinnare i första omgången behöver minst 40 procent av rösterna för att slippa en andra valomgång.

Valet har varit starkt färgat av en rad korruptionsskandaler som ivolverat flera tidigare presidenter. Arias, som inte varit inblandad i skandalerna då han var president, har setts som obefläckad av skandalerna.

I valrörelsen har Arias förespråkat att Costa Rica ska gå med i det centralamerikanska frihandelsavtalet, något som Solis menat kommer att drabba de fattiga i landet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]