Hoppa till innehållet

Döda fåglar inrapporteras i Danmark och Skåne

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Danmark
Danmark

15 februari 2006

Danmark, Skåne – I Danmark har 130 fall av döda svanar inrapporterats på danska öar närmast tyska Rügen. Ornitologer påpekar dock att det är helt normalt att svanar dör så här års, i synnerhet med tanke på den stränga vintern.

Danmark[redigera]

Döda svanar har inrapporterats på Falster, Lolland och Själland, samtliga öar ligger omkring 100 kilometer från den tyska ön Rügen där döda svanar som burit H5N1-viruset hittats.

I Danmark finns omkring 80 000 svanar varav en tredjedel dör vintertid. Experter är överraskade över att viruset hittat till regionen så tidigt men varnar också för panik.

Skåne[redigera]

Länsstyrelsen i Skåne har redan fått in rapporter om döda fåglar och säger att man undersöker de djur som dött nyligen. Länsveterinär Carl-Gustaf Kolmodin uppger till Ystads Allehanda: "Om man plötsligt ser tio döda änder så är det ju något som är fel", men även han uppmanar till lugn.

Tranor mellanlandar på Rügen[redigera]

De omkring 15 000 tranor som brukar samlas vid Hornborgasjön varje år brukar mellanlanda några dagar på Rügen innan de flyger till Sverige. Det kommer att dröja ytterligare ett tag innan tranorna ankommer till Rügen och till Hornbrogasjön väntas de inte förrän i mars.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]