Damm i Pakistan kollapsade - minst 60 döda

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Pakistan
Pakistan

12 februari 2005

Pakistan – Efter en vecka med extrema mängder regn och snö brast Shakidor-dammen i provinsen Baluchistan i sydvästra Pakistan vid sextiden på morgonen lokal tid. Hitills har åtminstone 60 människor rapporterats döda. Många kroppar har samlats in genom att kustbevakningen draggat de översvämade områdena med fisknät.

Provinsens ledare Sher Jan Baloch meddelade att militär har kallats in för att undsätta de nödställda. "Armén har inlett räddningaktioner för att rädda så många liv som möjligt". Fler än 1 200 har räddats medan de 4-500 som fortfarande saknas kan ha spolats ut till havs eller räddat sig genom att klättra upp på kullar eller i träd.

Pakistans president Musharaff har avsatt en miljon dollar till katastrofen.


Den 148 meter breda Shakidor-dammen intill Pasni kollapsade under fredagen vilket ledde till att tusentals människor tvingades fly sina hem. Dammen, som ligger 800 km söder om provinshuvudstaden Quetta, byggdes för två år sedan. Få uppgifter finns om dammens prestanda, men det tycks som att de översvämmningar som den gångna veckans intensiva nederbörd orsakat varit mer än dammen klarat av.

Översvämmningarna har isolerat Pasni och andra kustnära områden och spolat bort vägar och broar. Åtminstone ytterligare 40 människor har omkommit till följd av översvämmningarna.

Källor[redigera]