Dansk konflikt trappas upp, hot mot nordbor i Gaza

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Palestinska styret
Palestinska styret

30 januari 2006

Gaza – Konflikter mellan Danmark och muslimska länder kring karikatyrerna som Jyllands-Posten publicerat trappades upp sedan militanta grupper uppmanat nordbor att lämna Gaza och EU hotat att ta upp bojkotten av danska varor hos WTO, skriver Dagens Nyheter.

Den väpnade grenen av Fatah, Al-Aqsa-martyrernas brigad, har på flygblad gett danskar och svenskar tre dygn att lämna Gaza. Islamiska Jihad har givit norrmän en tidsfrist på två dygn.

Palestinier brände den danska flaggan i går söndag och Danmark har varnat sina medborgare för att besöka Algeriet, Egypten, Jordanien, Libanon, Pakistan, Saudiarabien och Syrien. Sverige avråder svenskar från att besöka Gaza.

Danmarks utrikesminister Per Stig Möller underströk i ett uttalande att Danmark har spelat en aktiv roll i fredsprocessen och normallt har goda förbindelser med arabvärlden. Premiärminister Anders Fogh Rasmussen insisterade på sin tidigare ståndpunkt att den danska regeringen inte lägger sig i vad pressen publicerar, men passade på att betona att man inte gillar den demonisering som Jyllands-Posten gjort sig skyldig till.

Arabiska regeringar har uppmanat till bojkott av danska varor och bojkotten blir allt mer utbredd. EU:s handelskommissionär Per Mandelson har hotat att ta upp bojkotten i WTO.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]