Dean utsedd till demokraternas ordförande

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

13 februari 2005

USAHoward Dean valdes under lördagen till det demokratiska pariets ordförande. Den tidigare guvernören i Vermont och presidentkandidaten efterträder Terry McAuliffe på ordförandeposten.

Valet av Dean visar på partier gillande av han förmåga under presidentvalskampanjen att mobilisera stöd över hela landet. Som kandidat lyckades han med internet som bas samla in 300 miljoner kronor på ett år. Enligt MSNBC sa minoritetsledaren i representantshuset Nancy Pelosi: "Han använde teknikens styrka, kraften i sin personlighet och djupet i sin övertygelse till att knyta anhängare till partiet". Dean förlorade dock nomineringen som istället gick till John Kerry.

I sitt tal fokuserade dean på bättre organisation och uppmanade partiet att stå för sitt partiprogram: "Vi ska stå för vår övertygelse, organisera och förvandla vårt parti till en gräsrotsrörelse som kan vinna i alla 50 delstater: Så ska vi återuppbygga det demokratiska partiet."

Deans utnämning har bemöts med blandade reaktioner - från de som anser att han kan ändra hela det politiska klimatet i USA till de som i honom ser slutet för det demokratiska partiet.

Källor[redigera]

Externa länkar[redigera]