Hoppa till innehållet

Dick Cheney sköt advokat i jaktolycka

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

15 februari 2006

USA – USA:s vicepresident Dick Cheney skadesköt advokaten Harry Whittington vid en jaktolycka på en ranch i Texas. Whittington drabbades av en mindre hjärtattack och vårdas nu på intensiven i Corpus Christi i södra Texas. Kritik har framförts mot att varken Cheney eller någon annan i Bushadministrationen har kommenterat händelsen.

Mediauppmärksamheten kring vicepresidentens vådaskott växer liksom trycket på Cheney att offentligt kommentera händelsen.

Jaktolycka

[redigera]

Olyckan inträffade i lördags men blev känd först i söndags. Ranchägaren, Katharine Armstrong, uppgav att vicepresidenten svängde runt för att skjuta en fågel och sköt en hagelsalva mot advokaten som stod bakom honom.

Fragment av hagel nådde hjärtmuskeln på advokaten Harry Whittington, 78 år, vilket orsakat en mindre allvarlig hjärtattack, uppger sjukhuskällor. Han kommer att stanna på sjukhuset i ytterligare en vecka.

Cheney besökte den drabbade på söndagen. Enligt vicepresidentens talesmän ska Cheney i ett telefonsamtal under tisdagen ha sagt till Whittington att han bad för Whittington och dennes familj.

En polisutredning av händelsen har konstaterat att varken Cheney eller Whittington hade tillstånd för fågeljakt. Båda två har fått varningar av delstatens viltvårdsmyndighet.

Våg av skämt

[redigera]

Efter olyckan har kommentatorer runt om i USA övertträffat varandra i skämt kring olyckan. Demokratiska kommentatorer har föreslagit olika personer som borde delta i vicepresidentens jaktlag.

Sedan Whittingtons hjärtatttack blivit känd har skämtarna kommit av sig.

Kritik

[redigera]

Demokraternas ledare i senaten, Harry Reid, har krävt att Cheney offentligt ska kommentera händelsen. Reid sa också att vicepresidentens tystnad och försöken att tysta ned hela händelsen visr hur hemlighetsfull Bushadministationen är.

Även Marlin Fitzwater, förre president Ronald Reagans presssekreterare, sa sig vara "förskräckt" av Bushadministrationens sätt att handskas med incidenten.

Tidigare har många ifrågasatt om Cheneys egen hälsa gör honom lämplig på den viktiga posten. Cheney har drabbats av fyra hjärtattacker.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]