Hoppa till innehållet

Disney köper Pixar för 7,4 miljarder dollar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

25 januari 2006

USA – Disneys köp av animationsjätten Pixar innebär en helomvändning för Apples grundare Steve Jobs som äger mer än hälften av Pixar. Tidigare har han meddelat att Pixar kommer att avlägsna sig från samarbetet mellan företagen men köpet innebär att får Jobs en plats i Disneys styrelse, uppger BBC News.

Pixar har haft ett distributionsavtal med Disney som skulle ha löpt ut i slutet av året. Sedan företagen inte kunnat komma överens om hur vinsten ska delas i samband med att ett nytt avtal diskuterats har Pixar meddelat att man går skilda vägar.

När nu Disney köper Pixar för 7,4 miljarder dollar innebär det en helomvändning. Disneys nuvarande vd Robert Iger har lyckats reda ut konflikten mellan Steve Jobs och Disneys tidigare vd Michael Eisner.

Iger sa i ett uttalande: "Med transaktionen välkomnar vi den unika kulturen på Pixar som under två decennier har skapat några av de mest innovativa och framgångsrika filmerna i historien".

För Disney hade onekligen en förlust av Pixar inneburit en stor förlust. Företaget har tappat marknadsandelar den senaste tiden sedan dess senaste filmer misslyckats med att dra en riktigt stor publik.

Disney uppskattas ha tjänat omkring 3,2 miljarder dollar på Pixars sex filmer men många analytiker menar att den stora förtjänsten ligger i att Disney får tillgång till den kreativa kraft som finns hos Pixar.

John Lasseter, den man som brukar få äran av den kreativa atmosfären på Pixar, kommer genom köpet att bli chef inte bara för animationssegmentet på Disney utan även för Walt Disney Imagineering som ligger bakom Disneys nöjesparker.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]