Ecstasy och hög musik en farlig kombination

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Kalabrien i Italien

17 februari 2006 Människor som använder festdrogen ecstasy löper större risk att utsättas för mer eller mindre bestående hjärnskador om de dessutom utsätter sig för mycket ljudvolym under lång tid, uppger New Scientist.

Den varningen utfärdas sedan försök på råttor visat att musik på mycket hög volym både intensifierar och förlänger drogens verkan. Försöken gjordes av den italienske neurologen Michelangelo Iannone i staden Catanzaro i södra Italien.

Iannone och hans kollegor gav råttorna olika mängder av drogen samtidigt som man bombarderade dem med vit brus på en ljudvolym som motsvarar den högsta tillåtna på italienska nattklubbar.

De råttor som fått den största dosen av drogen, på en nivå som motsvarar den många festprissar tar under en natt, led av en plötslig nedgång i hjärnans elektriska verksamhet, en nedgång som varade i upp till fem dagar.

Tidigare studier har visat att sådan nedgång i hjärnaktivitet kan sättas i samband med perioder av hyperaktivitet och kan leda till depressioner.

De råttor som inte utsattes för intensivt brus eller som fick lägre doser av drogen drabbades av motsvarande nedgång i hjärnaktivitet men hade återhämtat sig inom ett dygn.

Ecstasytabletter

Eftersom försöket gjorts på råttor är det svårt att utifrån försöket dra några slutsatser på vad resultatet betyder för människor, men undersökningen antyder att det behövs mer kunskap om vad miljön betyder för ecstasy-användare.

Tidigare har liknande undersökningar på möss i Cambridge visat att pulserande musik på hög volym i kombination med drogen speed är mer skadlig för mössen än de två var för sig. Jenny Norton som utförde undersökningen i Cambridge säger att det italienska försöket hade fått ännu tydligare resultat om man inte använt vit brus. Hon hoppas också att mer forskning ska klarlägga sambandet mellan droger och musik.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]