Hoppa till innehållet

Egyptisk polis stormade flyktingläger, minst tio döda

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 december 2005

Kairo – Minst tio sudanesiska emigranter dog då tusentals egyptiska kravallpoliser stormade ett prostestläger utanför FN:s kontor i Kairo, uppger BBC News.

Tusentals poliser utrustade med käppar och sköldar den lilla park där omkring 3 000 asylsökande sudaneser haft ett provisoriskt läger sedan i september. De krävde att FN skulle hjälpa dem till ett land med drägligare förhållanden.

Egyptens inrikesminster uppgav att människor började fly i panik vid stormningen och att omkring 30 skadades i rusningen, många av dem gamla och barn.

23 poliser skadades vid aktionen. Enligt ögonvittnen kan upp till 20 ha dött. Skadade fördes till sjukhus efter sammandrabbningen, övriga fördes i bussar till ett läger söder om Kairo.

Enligt FN:s flyktingkommission UNCHR var en majoritet av sudaneserna i lägret ekonomiska flyktingar och kan därför inte få den flyktingstatus de begärt.

Demonstranterna själva menar dock att det inte går att återvända till Sudan trots fredsuppgörelsen förra året som gjorde slut på det krig som pågått i 21 år.

Konflikten i Darfur i västra Sudan har orsakat miljontals flyktingar och tiotusentals dödsoffer.Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]