Elfenbenskusten "på gränsen till krig"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Elfenbenskusten
Elfenbenskusten

18 januari 2006

Elfenbenskusten – Ivorianska rebeller varnar för att protesterna och de havererade fredssamtalen i det centralafrikanska landet riskerar att leda till krig, uppger BBC News.

Det regerande partiet drog sig ur de FN-ledda fredsamtalen och samlingsregeringen. Nu kräver man att FN:s och Frankrikes trupper ska lämna landet. Trots att regeringen infört ett demonstrationsförbud har inte regeringstrupper ingripit mot demonstranterna.

Rebellerna har kontrollerat de norra delarna av landet de senaste tre åren och säger sig vilja fortsätta samtalen. Under de senaste dagarna har de tagit kontrollen över betydligt större områden, bland annat kuststaden Abidjan. Rebellerna kontrollerar

Frankrikes utrikesminister har manat till lugn och FN:s generalsekreterare Kofi Annan har krävt ett omedelbart slut på det "organiserade våldet".

Sedan kuppförsöket 2002 har Elfenbenskusten varit splittrat i två läger och omkring 10 000 soldater från FN och Frankrikes patrullerar mellan de regeringskontrollerade områdena och rebellerna.

Pascal Affi N'Guessan, ledare för Ivorianska folkfronten, har anklagat världssamfundet för att organisera en "konstituionell statskupp". Han säger att partiets ministrar kommer att lämna regeringen och att en "frihetsregering" borde upprättas.

För drygt ett år sedan evakuerades 8 000 västerlänningar sedan franska medborgare attackerats av rebeller. De nu aktuella demonstrationerna är mindre omfattande.

Frankrikes utrikesminister Michele Alliot-Marie, betonade att fredsprocessen måste återupptas. Samtidigt krävde en fransk militärtalesman, Henri Bentegeat, FN-sanktioner och menade att det internationella samfundet nu tappat tålamodet. Han trodde att Afrikanska unionen nu var berett att acceptera sanktioner vilket skulle göra det möjligt för FN att agera.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]