En gen förklarar en tredjedel av skillnader i hudfärg

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zebrafisk

17 december 2005 Forskare vid Penn State University har upptäckt att en liten förändring i en gen kan förklara en stor del av skillnaden i hudfärg mellan människor. Forskare har inte tidigare förstått att genen, SLC24A5, varit av betydelse för pigmentering, skriver BBC. De exakta mekanismerna som styr människors hudfärg har i stort sett varit okända.

Upptäckten skedde vid en studie på zebrafiskar, som används för att den är ett mycket enklare djur än musen att hantera men ändå tillräckligt högt utvecklat för att ha stora genetiska likheter med människan. Forskarteamet har kunnat knyta mutationer i SLC24A5 hos zebrafiskar till ljusare pigmentering hos fisken. De kunde även förändra pigmenteringen genom att tillföra protein från en fisk med mörkare pigmentering till en med ljusare.

Forskarna jämförde sedan sin upptäckt med den mänskliga genuppsättningen, och det visade sig att även människor har SLC24A5-genen. Dessutom har européer en variant som liknar den hos de ljusa zebrafiskarna. Mutationen verkar ge färre melanosomer, där produktionen av färgämnet melanin sker. Melanosomerna var också mindre och ljusare hos de med mutationen. Forskarna tror att upptäckten av denna gens betydelse kan förklara 38 procent av skillnaderna i hudfärg mellan människor. Genens funktion är okänd, men baserat på vilka gener den liknar tror man att dess genprodukt är ett protein som transporterar joner.


Läs mer[redigera]


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]