En halv miljon flickfoster väljs bort årligen i Indien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

9 januari 2006

Indien – Minst tio miljoner indiska flickor har valts bort genom aborter och fosterdiagnostik under senaste tjugo åren visar en medicinsk forskningsrapport, uppger BBC News.

De indiska forskare i Chandigarh och kanadensiska forskare i Toronto som tagit fram rapporten för tidskriften Lancet har visat att uppskattningsvis en halv miljon flickor väljs bort årligen. Rapporten baserar sig på en statistisk undersökning i Indien från 1998 där 1,1 miljoner indiska hushåll tillfrågades. Undersökningen visade att i genomsnitt födds 933 flickor per 1 000 pojkar. I de familjer där ett föregående barn var en flicka var förhållandet 759 flickor per 1 000 pojkar. Då två tidigare barn var flickor var förhållandet 719 flickor per 1 000 pojkar.

I de flesta länder i världen råder ett visst kvinnoöverskott. Sedan en tid har det varit känt att det motsatta förhållandet råder i Indien där ultraljudundersökningar funnits tillgängliga under de senaste två decennierna. I det traditionella jordbruksdominerade Indien har pojkar betraktats som välkomna tillskott i arbetet på åkrarna men flickor setts som mindre värdefulla familjemedlemmar som utgjort en belastning på familjens ekonomi.

Den hinduiske ledaren och människorrättsaktivisten Swami Agnivesh som verkat mot slavarbete under flera decennier inledde förra året en kampanj mot aborter av kvinnliga foster: "Det finns ingen annan form av våld som är mer smärtsam, mer motbjudande eller mer skamlig", sa han.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Externa länkar[redigera]

Referenser[redigera]