Erkännande ska mildra dom och påskynda rättsprocess

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

21 december 2005

Stockholm – Brottslingar som samarbetar med åklagare och underlättar polisutredningar ska kunna få sina straff sänkta. Det är innebörden av ett förslag som kommer att läggas fram om drygt en månad, uppger Dagens Nyheter.

"Beredningen för rättsväsendets utveckling" kommer att lägga fram sitt förslag inför justitieminister Thomas Bodström i månadsskiftet januari/februari. Man hoppas att snabbare utredningar och rättegångsprocesser ska kunna halvera tiden från anmälan till dom genom att brottslingar erkänner brott och bistår utredningen. Idag kan utredningar om i första hand ekobrott ta flera år och domstolarna tar i praktiken ofta hänsyn till den tid som gått sedan brottet begicks och mildrar domen. Med förslaget kommer brottslingar kunna påskynda processen och minska det obehag som en utredning kan innebära.

"En brottsling som fälls på fem åtalspunkter får samma påföljd som om han eller hon fällts på en eller två om utredningen gått snabbare", säger Thomas Bodström till Dagens Nyheter. Han vill dock inte se en direktimport av så kallad "plea bargain" i USA som han menar gör att oskyldiga ofta pekas ut och döms.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]