Hoppa till innehållet

Ernst Zündel utvisad från Kanada

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Ernst Zündel utvisad från Kanada[redigera]

2 mars 2005 Rasisten och revitionisten Ernst Zündel blev utvisad från Kanada och anlände till Tyskland idag. En kanadensisk domstol tolkade hans anti-semitiska aktiviteter som "inte bara ett hot mot Kanadas nationella säkerhet, utan också ett hot mot det internationella samfundet."

Frank Dimant, talesman för kanadensiska avdelningen av den judiska organisationen B'nai Brith sa: "Under decennier har Zündel spytt ut sin galla och ingjutit sitt hat i en hel generation rasister som har gjort honom till sin hjälte ... Idag har det äntligen blivit dags för Zündel att betala". Ed Morgan, också han kanadensisk-judisk talesman, kommenterar till händelsen var: "Detta är en betydelsefull dag för alla judar (i Kanada) och för alla dem som värdesätter tolerans i ett mutlikulturellt samhälle ... Genom Zündels avvisning visar Kanada sin avsky för dem som förnekar Förintelsen och propagerar antisemitism. Det innebär slutet på våra ansträngningar att ställa denna man inför rätta."

Zündels advokat i Toronto, Peter Lindsay sa att Zündel är "mycket desillutionerad över den rättsliga processen och över att vara offret för en hemlig prövning, och över att nu deporteras på grunder som han aldrig fått ta del av."

Vid sin ankomst till Tyskland omhändertogs genast den 65-årige Zündel eftersom han står bakom en internet-sida som förnekar Förintelsen, vilket är ett brott i Tyskland. Åklagare i staden Mannheim har begärt honom häktad enligt AP. En anonym taleskvinna vid justitieministeriet sa att man haft möjlighet att väcka åtal mot Zündel eftersom den hemsida han driver finns tillgänglig i Tyskland.

1977 grundade Zündel det lilla förlaget Samisdat Publishers och började publicera pamfletter med rubriker som The Hitler We Loved och Why and Did Six Million Really Die? skrivna av den brittiske nynazisten Richard Verrall. Förlaget publicerade även skrifter som hävdade att UFO:n i själva verket var hemliga nazistiska vapen som styrdes från hemliga baser på Antarktis. Zündel emigrerade till Kanada och har levt där i 42 år. De senaste två åren har han tillbringat i fängelse i Toronto. En lag som tillkom efter attackerna den 11 september 2001 i USA användes för att hålla Zündel i förvar utan att anklaga honom för något och utan att låta honom eller hans advokater få ta del av bevismaterialet.

Källor[redigera]