Etiopien kan bli utan bistånd

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lägeskarta för Etiopien

30 december 2005

Addis Abeba – Fängslande av oppositionella och restriktioner mot press gör att västerländska biståndsorganisationer hotar med att dra in bistånd till Etiopien, uppger BBC News.

Regeringen i Addis Abeba har låtit fängsla minst 80 oppositionsledare och journalister anklagade för att försöka störta regeringen.

EU:s representant i Etiopien sa i en intervju med BBC att man skulle skjuta upp alla utbetalningar i väntan på ett formellt beslut om att stoppa biståndet. Etiopiens finansminister sa i en kommentar att detta skulle få begränsad effekt på landets budget.

Totalt kan bistånd motsvarande 375 miljoner dollar utebli. Hjälpsändningar som förser omkring fem miljoner av landets befolkning med mat berörs med största sannolikhet inte av beslutet.

Oppositionen i Etiopien har anklagat regeringen för valfusk under valet i maj i år. Representanter från EU och USA har vid tidigare tillfällen krävt att regeringen ska släppa politiska fångar och repsektera de mänskliga rättigheterna.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]