Hoppa till innehållet

Europarådet utreder CIA:s förehavanden

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

4 december 2005 Europarådet har utsett österrikaren Dick Marty att utreda tortyrmisstanken mot CIA, hemliga fångläger i Europa, flygtransporter av fångar, och den amerikanska säkerhetstjänstens flygningar i Europa. Den senaste tidens avslöjanden om hundratals CIA-flygningar, spökfångar, och vittnesmål om tortyr och brott mot de mänskliga rättigheterna har väckt en häftig debatt i såväl Europa som USA.

Dick Marty ska bland annat utreda huruvida påståendet om hemlighållna fångar är sant, undersöka misstänkta flygplans loggar samt vilka länder som hjälpt CIA med dessa förehavanden. Dessutom kommer flera europeiska regeringar att förhöras om vad de ska göra åt CIA:s flygningar i framtiden. Särskilt Polen och Rumänien kommer att undersökas, då dessa länder påstås ha hyst hemliga fängelser för terroristmisstänkta. Om misstankarna visar sig vara sanna kommer troligen ledande personer att bli offentligt förhörda, säger Martin Schulz i Europaparlamentet till Der Spiegel.

Det har framkommit att USA verkar ha haft hemliga fängelser för terroristmisstänkta i Marocko, Egypten, Saudiarabien, och deras grannländer. Enligt Europarådet förekommer även uppgifter om sådana fängelser i Kosovo.

I USA har uppgifterna om att landet använt tortyr "för rikets säkerhet" väckt kraftiga reaktioner, även i senaten. CIA meddelar å sin sida att de inte använt tortyr, utan "unika och innovativa metoder" för att få terroristmisstänkta fångar att erkänna sina samrören med al-Qaida.

Läs även

[redigera]

Referenser

[redigera]