Explosion i Pakistan dödar fem al-Qaida-anhängare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Waziristans flagga

1 december 2005

Norra Waziristan, Pakistan – Fem personer dog och två skadades då den byggnad de befann sig i sprängdes i luften. En regeringsföreträdare sa att männen var militanta muslimer och att explosionen orsakades av de sprängmedel som männen förvarade i byggnaden. Enligt andra vittnesmål avfyrade en helikopter raketer mot huset före explosionen.

Terrornätverket Al-Qaida har många anhängare i norra Pakistan och regeringen, som lanserat en kampanj som syftar på att rensa landet från militanta muslimser, har under det senaste året haft omkring 70 000 soldater stationerade i det oroliga Waziristan vid gränsen till Afghanistan. Tidigare har man genomfört en offensiv i södra Waziristan där hundratals militanta muslimer och regeringssoldater dödats.

Enligt officiella talesmän tillhörde åtminstone tre av de omkomna en uzbekisk grupp som gömmer sig i området.

Fakta[redigera]

Lägeskarta

Den internationella gränsen mellan Afghanistan och Pakistan är en relativt ny skapelse som korsas av ett stort antal bergspass som använts under mycket lång tid. Pashtuner lever på båda sidorna om gränsen och den pakistanska kontrollen över gränsområdet är mycket begränsad. I praktiken består området av halv-autonoma regioner styrda av stamfederationer som regelbundet tar till vapen mot pakistanska styrkor.

Då Sovjetunionen invaderade Afghanistan flydde många över gränsen till Pakistan, en situation som fick en repris då den USA-ledda alliansen störtade den talibanska regimen 2001. I området bor mujahedin-krigare som ofta är mer trogna sina traditionella hierarkier än utomstående allierade.

Waziristan är ett bergigt område som täcker omkring 12 000 km2 väster och söder om Peshawar. I Waziristan bor omkring 800&000 människor. Området räknas som en federal, pakistansk stamregion men kontrolleras i praktiken av olika stammar. I bergen i norra Waziristan lever wazirer i befästa byar.

Man tror att det var till Waziristan eller motsvarande område på andra sidan gränsen som Usama bin Laden flydde då talibanregimen föll.

Mer information[redigera]

Senare nyheter[redigera]

Källa[redigera]