Explosion vid kärnkraftverk i St Petersburg

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lägeskarta för Sankt Petersburg
Distriktet Sankt Petersburg

16 december 2005

Sankt Petersburg – En explosion inträffade i en smältanläggning vid en kärnkraftverksanläggning 80 kilometer från St Petersburg. En person har avlidit av brännskador och ytterligare två personer har skadats allvarligt. Strålningsnivån uppges vara normal.

Dagens Nyheter berättade under förmiddagen att Statens Strålskyddsinstitut dementerat att kärnkraftverket i Sosnovy Bor skulle drabbats av en olycka. Det var en smältanläggning i närheten av kärnkraftverket som skadats.

Enligt uttalanden som CNN tagit del av inträffade explosionen i en anläggning intill en reaktor som stängts av för reparation vid tretiden i natt. Den aktiva reaktorn ska ligga en kilometer från olycksplatsen.

Ett uttalande från ledning vid kärnkraftverket lade skulden på den mänskliga faktorn och sa att säkerhetsreglerna inte hade följts. Produktionen vid kraftverket påverkades inte av händelsen.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]