Explosionsrisk stängde centrala Umeå

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
26 oktober 2007 kl.15.00 (UTC)
Umeå - På grund av en bil med en läckande gastub med mycket stor explosionsrisk stängdes europavägarna och tågtrafiken genom centrala Umeå av. Samtidigt evakuerades hundratals boende. Vid 13-tiden sköt polisen sönder rutorna till den personbil som fraktat tuben med acetylengas för att ventilera ut gasen, och faran bedömdes som över.

Det var tidigt på fredag förmiddag som en bilförare upptäckte att en tub med den färglösa men mycket brandfarliga acetylengasen som fraktades i personbilen läckte. Gasen är färglös, men har en vitlöksliknande lukt. Föraren stannade vid vägkanten i korsningen mellan E4 och E12 i centrala Umeå, lämnade fordonet och larmade polis och brandkår. Även Umeå kommuns kris- och katastrofgrupp kallades in för att inledningsvis samordna informationen till allmänhet och massmedia. Vid 11-tiden hade E4 och E12 och Ridvägen i centrala Umeå stängts av samt intilliggande bostadshus börjat evakueras.

Acetylen, eller etyn som den också kallas, är en gas som används vid svetsning på grund av den höga förbränningstemperaturen (cirka 3300 °C) när den blandas med ren syrgas. Gasen fraktas i speciella tuper eller flaskor och utläckande gas är mycket lättantändlig. Även mindre mängder acetylen i luft kan vålla brand eller explosion. Ett riskavstånd på 300 meter upprättades kring fordonet. Trafiken från E4 dirigerades om till Hissjövägen och Kolbäcksvägen.

Strax före 13-tiden sköt polisen sönder rutorna till den aktuella personbilen för att vändra ut gasen. Någon timme senare bedömdes faran vara över och avspärrningarna togs bort på E4, E12 samt på Ridvägen. Vid 15-tiden flöt trafiken normalt och de närboende hade fått återvända till sina bostäder.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Norrland

15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
12 november 2011: 60-årig man misstänkt för mord
21 oktober 2011: Lutande elstolpar bakom strömavbrott i Haparanda
6 februari 2011: Första finalisterna i Melodifestivalen klara
16 januari 2011: Problematiskt töväder.


Portaler

Sverige
Olyckor

Wikipedia

E4
Umeå

Händelser 26 oktoberoktober2007kvartal 4vecka 43

Publiceringar 27 oktoberoktober2007kvartal 4vecka 43Referenser