Fågelinfluensan sprider sig i Turkiet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Turkiet
Turkiet

10 januari 2006

Turkiet – Ytterligare fem personer i Turkiet har insjuknat i fågelinfluensan. Därmed har totalt fjorton personer i Turkiet drabbats av det dödliga H5N1-viruset som nu finns närvarande även i landets östra delar, uppger BBC News.

Ännu finns inga tecken på att viruset smittar mellan människor. Alla tidigare fall av sjukdomen har drabbat människor som haft direkt kontakt med höns. Totalt utreds förnärvarande 48 fall i Turkiet.

Flera av de nya dödsfallen har skett längs med Svartahavskusten och internationella experter har tagit sig till de drabbade regionerna för att försöka fastställa hur snabbt viruset sprider sig. Man är framför allt orolig för att viruset ska mutera sig till en form som kan sprida sig mellan människor.

Då fågelviruset drabbade Van i östra Turkiet var det de första fallen utanför Sydostasien där uppskattningenvis 70 människor har dött av sjukdomen. I Indonesien har ett tolfte fall bekräftats och i Kina ett åttonde.

EU har tidigare stoppat all import av fåglar och fågelprodukter från Turkiet och i går måndag införde man ett liknande stopp för Armenien, Azerbadjan, Georgien, Iran, Irak och Syrien.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Fler artiklar[redigera]

24 mars 2006: Nya smittade fåglar i Stockholm, utökad skyddszon
22 mars 2006: Första tranorna har landat vid Hornborgasjön
21 mars 2006: Fågelinfluensan konstaterad i Stockholm
18 mars 2006: Egyptisk kvinna har avlidit av H5N1
8 mars 2006: Fågelinfluensan sprider sig i Centraleuropa


Referenser[redigera]