Hoppa till innehållet

Fördubbling av antalet hungerstrejkande på Guantanamo

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
En fånge eskorteras till en avdelning för fångar som samarbetat med amerikanska förhörsledare där fångarna ges större rörelsefrihet och möjlighet till socialt umgänge.
Foto: David P. Coleman.

30 december 2005

Guantanamo – Antalet fångar som hungerstrejkar på den amerikanska militärbasen Guantanamo har mer än fördubblats sedan julafton, uppger BBC News.

Antalet hungerstrejkande var som störst på årsdagen för terrorattackerna den 11 september. Då uppfyllde totalt 131 fångar den amerikanska militärens definition på hungerstrejk, dvs att ha uteblivit från nio på varandra följande måltider. Fram till jul minskade successivt antalet till 46.

Talesmän för Guantanamobasen vill inte ge några upplysningar om fångarnas hälsotillstånd men man har i ett uttalande sagt att man ger hungerstrejkande fångar näring med slang. BBC:s korrespondent i Washington säger att detta är att likställa med tvångsmatning.

Människorättsgrupper har länge kritiserat förhållandena på basen och att omkring 500 människor suttit fängslade i snart fyra år utan att ha anklagats för något brott. Bushadministrationen har förnekat anklagelser om att tortyr förekommer på basen.

Läs mer

[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]