Hoppa till innehållet

Förhandlingar om utländsk gisslan i Nigeria

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Nigeria
Nigeria

20 februari 2006

Nigeria – En beväpnad grupp kidnappade i lördags nio utländska oljearbetare i Nigerdeltat. Den nigerianska regeringen har tillsatt en förhandlingsgrupp som ska inleda förhandlingar med kidnapparna, uppger BBC.

I lördags kidnappade Nigerdeltats befrielserörelse tre amerikaner, två thailändare, två egyptier, en britt och en filippinare som höll på att bygga en oljeledning åt en av oljeföretaget Shells underleverantörer. Gruppen har sagt att man kommer att fastställa gisslans öde under de kommande dagarna.

I lördags genomförde gruppen även en serie attacker mot en av Shells oljeterminaler. Attacken minskade drastiskt Nigerias oljeexport med 15 procent. Samtidigt hotade gruppen att genomföra flera attacker mot bland annat utländska oljetankers för att "förhindra att de tar vår olja".

Gruppens syfte med kidnappningarna och attackerna är att ta kontrollen över delar av Nigerias oljeresurser som man menar inte kommer befolkningen i Nigerdeltat tillgodo.

Nigerias president har i en kommentar sagt att gisslan vid tidigare kidnappningar släppts oskadda mot någon form av vanligen ekonomisk uppgörelse. BBC:s korrespondent Alex Last konstaterar dock att denna grupp uppenbarligen har ett politisk mål och synnerligen välorganiserad.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]