Hoppa till innehållet

Första Galileosatelliten i omloppsbana

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
En Sojusraket lyfter från Bajkonur i oktober 2003.
Foto: NASA.
Galileo - fakta
Antal satelliter: 30
Omloppshöjd: 23222 km (MEO)
Omloppsplan
Lutningsvinkel
3
56° (9 aktiva satelliter med en i reserv per omloppsplan)
Livstid: >12 år
Vikt: 675 kg
Mått: 2,7 m x 1,2 m x 1,1 m
Spännvidd (solpaneler): 18,7 m
Energikapacitet (solpaneler): 1500 W (end of life)
Fakta från Engelska Wikipedia.

28 december 2005 Nästa generation GPS-satelliter såg dagens ljus då ESA:s rymdsond Giove-A lyfte från Bajkonur i Kazakhstan, uppger BBC News.

Den 600 kg tunga rymdfarkosten har utvecklats på rekordtiden tre år av det brittiska företaget Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL).

Galileo är den Europeiska rymdorganisationens satellitnavigationssystem som kommer att kosta 3,4 miljarder euro att utveckla och ska vara färdigt till 2010. Med systemet vill EU att Europa ska får ett positionsangivningssystem som är oberoende av USA.

När hela systemet är färdigutvecklat kommer 30 satelliter att ge postionsangivningar med meterprecision världen över. Systemet kommer att kunna användas till förbättrad flygsäkerhet och biltullar. Med en mottagare i mobiltelefonen kommer man att kunna få riktningen till närmsta restaurang eller sjukhus utpekad.

Den rymdsond man nu skickat ut i rymden är en av två som genomgick slutprov i augusti och som ska användas till att:

  • Verifiera att de frekvenser man har fått sig tilldelade av ITU fungerar utan problem i samma frekvensband som används av GPS
  • Utvärdera ny teknik
  • Undersöka strålningsmiljön i de planerade banorna
  • Experimentera med de signaler som ska sändas ut från Galileo-satelliterna

Galileo kommer att gratis erbjuda positionsangivelser med en precision på upp till fyra meter horisontellt och åtta meter vertikalt. Detta system kallas öppet – Open Service (OS) – och är okrypterat.

Mot en avgift kommer man att få tillgång till ett krypterat system – Commercial Service (CS) – som ger en precision på en meter, en precision som kan kompletteras med information från markstationer till en precision på 10 centimeter.

Ytterligare två krypterade system – Public Regulated Service (PRS) och Safety of Life Service (SoL) – kommer att användas polis, militär samt av flygkontroller med mer. ESA uppger på sin officiella webbplats att systemet även är avsett att användas av tullväsende och gränskontroller. [1]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]