Första fria valet i Irak omgivet av våld

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 januari 2005

Irak – Det första fria valet i Irak på över 50 år inleddes i Irak. Ett proportionellt valsystem ska tillsätta de 275 platserna i parlamentet vars första uppgift blir att upprätta en ny grundlag.

Interimpresidenten Ghazi Al-Yawar var en av de första som röstade. Våldet har dock redan börjat sätta sin prägel på valet med en självmordsbombare som sprängt sig till döds i en vallokal i västra Bagdad och upplopp och bombhot i Sydney i Australien.

Enligt polisen har fyra människor dödats och åtminstone nio skadats i Bagdadsattentatet samtidigt som minst 36 människor har dödats i olika självmordsattentat på andra platser i Irak under daggen.

Förutom självmordsbomber har upprorsmakare använt sig av granatkastare och dödat minst två personer i Bagdad och en i Hilla. Andra attacker med granatkastare har ägt rum i Mosul Baquba.

28 000 valbås vid 5 300 vallokaler öppnade klockan sju på morgonen lokal tid under stark bevakning av både koalitionens trupper och irakiska säkerhetsstyrkor. Valdeltagandet har hitills beskrivits som "sporadiskt" med köer i shiamuslimska områden och få valdeltagare i de sunnimuslimska områdena.

Interimpresidenten tackade Gud och prisade det irakiska folket som inte givit upp sina rättigheter utan givit sitt stöd till det nya Irak. "Djupt i mitt hjärta känner jag att irakierna förtjänar fria val. Detta kommer att bli vårt första steg mot en förening med den fria världen och början på en demokrati som irakierna kommer att vara stolta över".

Röstning utomlands[redigera]

Exilirakier har fått möjligheten att rösta i flera länder utanför Irak. Kritik har dock förekommit att de som bor i länder utan vallokaler inte tillåts poströsta och i de länder som har tillhandahållit vallokaler har tillgängligheten kritiserats.

Irakier i Nya Zeeland har varit tvungna att åka till Australien för att kunna rösta vilket varit svårt för många eftersom många irakier av de 7 000 irakierna där fortfarande inte har tillgång till pass och möjligheten att resa.

50 personer var inblandade i upplopp i Sydney där omkring 20 personer skrek förolämpningar till röstande som lämnade en vallokal. Valfunktionärer sade att demonstrationen bestod av fundamentalister som provocerat valdeltagarna genom att fotografera dem med kameror och mobiltelefoner. Då en övergiven ryggsäck upptäckts stängdes vallokalen och området spärrades av. Ingen bomb hittades men incidenten fördröjde valet.

Andra exilirakier har undvikit att delta i valet eftersom de fruktar att det kan utsätta anhöriga i Irak för hot.

Se även[redigera]

Källor[redigera]